Välj rätt arkitektkontor

Så fort beslutet att renovera, bygga till eller bygga nytt hus är satt går du in på en spännande resa, där dina förhoppningar och drömmar blir en fysisk verklighet. Din bästa vän och förtrogen på denna resa blir din arkitekt. Arkitekten är vägen från dröm till verklighet och kommer att stödja dig genom processen. En […]

fort beslutet att renovera, bygga till eller bygga nytt hus är satt går du in på en spännande resa, där dina förhoppningar och drömmar blir en fysisk verklighet.

Din bästa vän och förtrogen på denna resa blir din arkitekt. Arkitekten är vägen från dröm till verklighet och kommer att stödja dig genom processen. En sådan gemensam resa innebär diskussioner om dina personliga vanor, stilinställningar, hobbyer och till och med dina familjeförhållanden, så det är verkligen viktigt att du väljer en arkitekt som du kan lita på.

Så hur hittar du rätt arkitekt för dig, din vision och, viktigare, din budget?

I mina resor som arkitekt under de senaste 10 åren är jag ofta frågad denna fråga och det här är mina tips för att göra rätt val.

För det första är det viktigt att förstå först varför ditt projekt ska ledas av arkitekten och inte av byggentreprenören. Att låta en byggentreprenör leda projektet är som att sätta ”vagnen före hästen” och du riskerar att låsa dig in i ett byggpaket innan du korrekt beaktar byggnadens design av ett proffs, dvs. en arkitekt. Det vill säga, slösa inte bort din stora investering med utsikt över detta viktiga stadium. Dina livsstilsbehov och din budget kommer bättre att mötas på det här sättet.

Att arbeta med en arkitekt ger dig den bästa chansen att uppnå din vision. Att hitta en arkitekt som passar dig och ditt projekt är nyckeln till framgång, det spelar ingen roll om det gäller en tillbyggnad, ett ny arkitektritad villa en lägenhetsrenovering eller sommarhus/vinterstuga. En arkitekt kan hjälpa dig att förbättra utseendet, funktionaliteten och hållbarheten i ditt nybygge samtidigt som tittar på hur du kan förbättra effektiviteten i din livsstil eller verksamhet och leverera tid och kostnadseffektivitet.

Medan andra ”specialister” kan tillhandahålla byggnadstjänster, är arkitekter strängt utbildade i yrket. Liksom läkarna måste de slutföra minst sju års studier och praktisk erfarenhet för bli officiellt erkänd som arkitekter.

Så hur hittar du en bra arkitekt?

1. Hitta en Arkitekt

Arkitektkontor.nu nya webbplats har gjort det enklare för dig att hitta rätt bland alla arkitektkontor. Det är en online katalog av kvalificerade och erfarna arkitektkontor i Stocholm, Göteborg och Malmö. Var inte begränsad till att söka bara i din förort – det är inte nödvändigt för din arkitekt att ha ett kontor runt hörnet – sök i stället av staten, t.ex. Arkitektkontor i Stockholm.

2. Arkitektkontor med höga betyg

Leta efter ett arkitektkontor med höga betyg på Google, Reco och Facebook. Många arkitektbyråer annonserar ut sina betyg på hemsidan. Ring några tidigare kunder till arkitektfirman och hör efter hur de tycker att arbetet har gått.

3. Välj en ”oberoende” arkitekt

En av de många fördelarna med att arbeta med en arkitekt är den oberoende råd och vägledning som du kommer att få genom hela processen. Deras autonomi ger dig trygghet. De kommer att fungera som din förespråkare när du arbetar med andra entreprenörer. Så leta efter en arkitekt som inte begås av associering med andra komponenter i design och byggprocessen.

4. Bra design handlar om personlig anpassning

Varje ny kund varje nytt arkitektprojekt ger en möjlighet för en arkitekt att ge unika resultat. Erfaren arkitekter drar på de parametrar och möjligheter som varje nytt arkitektprojekt presenterar, liksom visionen och livsstilen för varje kund. Fråga arkitektkem hur och varför de valt just den design som arkitektbyrån har tagit fram, Varje hus ska utformats för att svara på kundens specifika krav, dess inställning och miljö.

5. Direkt kontakt hela tiden

När du har skapat en kort lista och du börjar kontakta byggentreprenörer, elektriker etc, se till att din utvalda arkitekt kommer att förbli din kontaktpunkt under hela processen. Det direkta förhållandet är så viktigt för att förstå dina behov och också för att säkerställa konsistens i kommunikationen. En bra arkitekt kommer att effektivisera hela design– och konstruktionsprocessen för dig från första förkonstruktionsmöten till den slutliga byggnaden.

6. Nära till slutleverantörerna

I slutskedet av ditt val rekommenderar jag starkt att du ber om kontaktuppgifter för alla entreprenörer i projektet.