Bostadspriser i Stockholm

Läs om hur bostadspriserna i Stockholm har rört sig senaste åren.

Bopriserna i Sveriges tre största städer kokar. På bara några år har priserna ökat drastiskt. I januari 2017 slog Stockholms bopriser nytt rekord, priserna ligger nu på ett kvadratmeterpris i innerstaden på 94 000 kronor.

 

På tio år har priset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad fördubblats, & det är mycket ovanligt för den europeiska bostadsmarknaden.

2006 kostade en bostadsrätt i Stockholms innerstad i snitt 45 000 kvadratmetern, 10 år senare 89 000 kronor, & under 2017 har snittpriset blivit ännu högre, skriver Svenska Dagbladet.
Den stora & snabba prisökningen är mycket ovanlig för den EU bostadsmarknaden skriver tidningen & jämför med andra städer i EU som är betydligt billigare per kvadrat. I Berlin ligger priset på 45 000 & i Paris 84 000.
För samma pris man köper en etta i Stockholms innerstad för, kan man köpa en lägenhet på 100 kvadratmeter i Aten, Lissabon eller Marseilles.

Det annorlunda med Stockholm är att bostadspriserna inte gick ner efter Lehman-kraschen. Det blev bara en svacka, sedan fortsatte det uppåt, säger Per-Arne Sandegren, chefsanalytiker vid Svensk mäklarstatistik till SVD.

Lehmankraschen var 2008 när bolånekrisen i USA ledde till att investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Krisen i USA övergick efter det till en global finanskris, men medan bostadspriserna rasade i många länder skedde inte det i Stockholm. & därifrån har det fortsatt uppåt.
Trots att priserna fallit under 2017 så låg i juli snittpriset för bostadsrätter i centrala Stockholm på 93 498 kronor enligt mäklarstatistik.se.